ИзбориСтраната

И с машини ще се гласува тази неделя, обявиха от ЦИК

Зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева заяви пред Би Ти Ви, че на балотажите на втория тур на местния вот ще може да се гласува с машини. Тя уточни, че още днес ще започне транспортирането на устройствата до избирателните секции.

В четвъртък вечерта Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на машините за гласуване. След това докладът за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване е бил изпратен в ЦИК, което потвърди и самата Матева. Очаква се по-късно днес ЦИК да излезе с официално решение по въпроса.

„По-всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време“, каза още тя.

Матева уточни, че представители на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“ са наблюдавали процеса по сертифициране на машините.

Подобни новини

Back to top button