ЕвропаЗдравеПазар на труда

В Италия притежаването на COVID сертификат става условие да се ходи на работа

От 15 октомври всеки, работещ в обществени или частни компании и институции в Италия, трябва да притежава COVID сертификат. С една от най-строгите мерки за контрол, въвеждани в света, една от най-пострадалите от пандемията държави ще изисква работещите да докажат, че са ваксинирани, имат актуален отрицателен PCR тест или се възстановяват след заразяване.
Всеки, който не изпълни изискването, въведено от правителството на премиера Марио Драги, остава след 5 дни без заплата. Работното му място се запазва, но ще бъде изведен в принудителен неплатен отпуск.
Отказалите да изпълнят правителственото постановление и продължаващи да ходят на работа са застрашени от глоби между 600 и 1500 евро. За работодателите им санкцията е между 400 и 1000 евро.
Според Ренато Брунета, министър на обществената администрация, правителството очаква ускоряване на ваксинирането, като не е изключено търсеният ефект да бъде постигнат, преди мярката да влезе в сила.
До момента около 74% от 60-те италианци са с поне една доза, а 68% са напълно ваксинирани. Почти всички настанени в болниците заради COVID-19 са неваксинирани. Доклад на здравната агенция Gimbe от четвъртък твърди, че благодарение на ваксинирането смъртните случаи в Италия са намалели с 96.7%, хоспитализациите – с 93.4%, а настаняванията в интензивни отделения – с 95.7%.

Подобни новини

Back to top button