Водещи новиниОбществоСтраната

До края на месеца преброяването ще е едновременно онлайн и присъствено

В съобщение на областната администрация в Плевен, разпространено в петък, 17 септември, е цитирана актуална информация от НСИ, според която преброени:
в Област Плевен са 30923 души
в Община Плевен са 23492 души
в Плевен са 22393 души

От събота, 18 септември 2021 година, преброителите тръгват по домовете да броят населението и жилищния фонд. Електронното преброяване бе удължено до 30 септември, поради което в този период двата начина да се преброим ще са достъпни едновременно. Едно от първите решения, взето от новото служебното правителство, бе да се удължи срокът за електронното преброяване, а другото да протече в предварителния график – от 18 септември до 3 октомври.
Решение на МС поражда няколко проблема. Може да се окаже, че преброителят ще мине през съответния адрес преди човекът да се е преброил онлайн и да е получил уникален код от системата, доказващ това. Тези кодове трябва да се представят на преброителите или да се оставят в бележка на вратата. Следователно преброителят ще трябва да дойде повторно на адреса, за да получи кода в указано от съответния човек време.
Проблем е, че в указанията за кампанията изрично е посочено, че докато тече онлайн преброяването (с първоначален срок – 17 септември), преброителите нямат право да посещават хората по домовете. Това правило бе усилено популяризирано с цел да не се допусне измамници да обикалят хората под претекст, че ще ги броят. Т.е. може да преброителите да се сблъскат с нежелание на хората да ги допуснат у дома. При това в информационните материали на сайта на преброяването продължава да пише, че по време на електронното преброяване преброителят няма право да посещава жилищата.
Посещенията по домовете ще се извършват от 8 до 20 часа, като преброителите трябва да се легитимират. Отказът да се предоставят данни в преброяването е наказуемо с глоба от 160 лева.

Подобни новини

Back to top button