ОбществоПолитикаСоциални

Плевен се включва в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията

В знак на солидарност с Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, на 14 октомври фасада на емблематична сграда в Плевен ще бъде осветена в зелено – цветът на донорството и трансплантацията. Общинският съвет на Плевен подкрепи единодушно предложението за партньорство между Общината и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) във връзка с предстояща информационна кампания с цел популяризиране в обществото на същността и значението на донорството и трансплантацията.

Поканата към Плевен е отправена с писмо от проф. д-р Росен Коларов – изпълнителен директор на ИАМН, и представена днес пред общинските съветници. Инициативата получи единодушната им подкрепа, като бяха одобрени две конкретни прояви:

– Общинският съвет реши в рамките на кампанията алеята между сградата на Параклис – мавзолей „Св. Георги Победоносец“ и Централната поща да бъде предоставена безвъзмездно за изложбена площ на творбите на млади художници в дните от 16 до 24 октомври. Ще бъдат представени плакати на студенти и докторанти от Националната художествена академия. В дните на експозицията доброволци на Българския младежки Червен кръст ще разпространяват донорски карти и информационни материали, а представители на ИАМН ще разясняват на място смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

– С решение на местния парламент на 14 октомври /събота/ от 19,15 ч. до 20,15 ч. фасадата на Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъде осветена в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, като разходите за това ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Преди 27 години Съветът на Европа поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като през;2023 г; денят се отбелязва на 14 октомври.

Към 3 август 2023 г. 850 български граждани, нуждаещи, се от трансплантация живеят с надеждата да водят нормален живот. Всички те очакват втори шанс, който е възможен единствено чрез трансплантация на орган. Заради недостатъчния брой на донорите, Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ стартираха през 2019 г. Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Кампанията има за цел да  повиши осведомеността на обществото за същността и значението на органното донорство. „Да! За живот!“ акцентира върху необходимостта да говорим за донорството със своите близки, за да бъдат наясно те с нашето отношение към темата. В рамките на инициативата е създадена и „Донорска карта“, попълването на която няма юридическа стойност, а единствено оказва волята на нейния притежател.

Подобни новини

Back to top button