Водещи новиниЗдравеСвета

Рискът неваксинирани да умрат от COVID-19 е единадесет пъти по-висок

Рискът от смърт при COVID-19 е 11 пъти по-висок при неваксинираните в сравнение с този при имунизираните. Изводите са от проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитирано от Си Ен Би Си (CNBC).
Проучването разглежда заразени с COVID-19, хоспитализации и смъртни случаи в 13 държави. Проследени са повече от 600 хил. случая на COVID-19 от април до средата на юли са анализирани според ваксинационния статус на пациентите.
Резултатите показват, че неваксинираните са имали около 4.5 пъти по-голяма вероятност да се заразят с вируса, повече от 10 пъти да бъдат хоспитализирани с вируса и 11 пъти по-голям риск да умрат от болестта.
Направено между май и юли проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяването въз основа на данни от 43 127 случая на COVID-19 около Лос Анджелис, установи, че неваксинираните хора са пет пъти по-склонни да се заразят и е 29 пъти по-вероятно да попаднат в болница с вируса.
„Ваксините работят. Имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем посоката на тази пандемия“, заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.
Изводите съвпадат с данните за България, които показват, че за последния 14-дневен период (от 1 до 14 септември 2021 година):
– относителният дял на постъпилите за болнично лечение пациенти със завършен ваксинационен курс (поставени 2 дози при двудозовите и съответно, 1 доза при еднодозовите ваксини) е 7,2% от всички хоспитализирани с COVID-19;
– хоспитализирани в лечебни заведения с доказан COVID-19 са 6 488 души, от които със завършен ваксинационен курс са 468;
– относителният дял на лицата, постъпили за интензивно лечение, е 0,3% от всички хоспитализирани за периода, или 20 души от общо 6488 – приети в лечебни заведения с COVID-19.
За периода от 1 март до 14 септември 2021 година относителният дял на починалите лица със завършен ваксинационен курс е 0,67%, или 64 души от общо 9 494 починали лица с COVID-19 за съответния период.

Подобни новини

Back to top button