Водещи новиниЗдравеСтраната

Прокуратурата проверява случай, при който антиваксъри принудиха да спре да работи пункт за ваксиниране

В неделя, 19 септември 2021 година, във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация, съобщиха централни медии. В резултат медиците от 1-во ДКЦ в морския град, които са дежурели на пункта, са били принудени да прекратят ваксинацията на желаещите да направят това.
По информация на сайта „Нова Варна“ група граждани, които са се представили като „Комитет за спасение“, са изискали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на ваксините на територията на България. Според тях доставчикът на ваксините – Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на ваксините. Протестиращите са заявили, че ще подадат жалба в полицията за извършеното според тях закононарушение. Според БНР три жени и мъж, който по предварителна информация е адвокат, дошъл от София, посетили мобилния пункт и казали, че искат да се ваксинират, но преди това искат да видят разрешителното за ваксините, които се поставят. Било им е обяснено, че ваксините са разрешени за употреба в България, но въпреки това те са настоявали да получат конкретното разрешително. Участници в случващото се позвънили на 112 и дошла полиция. Последвал кратък разговор, след което екипът, извършващ ваксинирането, напуснал мястото.
По повод на нападението от министерството на здравеопазването разпространиха позиция на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, в която се казва: „Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.
Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.
Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда“ завършва министър Кацаров.
Междувременно Районната прокуратура във Варна се е самосезирала след публикации в медиите относно случая на възпрепятстване на работата на мобилния ваксинационен пункт в града, разположен на входа на Морската градина.
Проверката е образувана незабавно и има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се, проверяват се и камерите, разположени в близост. Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.

Подобни новини

Back to top button