Водещи новиниЗдравеОбразованиеСтраната

Фондация подпомага младите медици да останат в България

„За 1 година събрахме над 300 хиляди лева от дарители, имаме 151 бенефициента към днешна дата, на които сме предоставили над 230 000 лева като финансова подкрепа“. Тези данни обяви д-р Динко Младенов по време на първия рожден ден на учредената от него фондация „Млади медици за България“ (ФММБ). Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, Нанси Шилър – президент и Десислава Тальокова – изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, Лиам Съливан – първи секретар на американското посолство в България, много дарители и млади медици уважиха в края на миналата седмица стилното парти в красивата градина на новия „дом“ на фондация „Америка за България“ – сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, доскорошна резиденция на посланиците на САЩ в страната.
Каузата на фондацията до момента са подкрепили над 150 фирми и граждани, средства се набират и чрез националната DMS кампания. 151 студенти и специализанти по медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене от 29 населени места и 66 лечебни заведения в цялата страна са бенефициенти на ФММБ.
„Нашата мисия е младите медици да останат в България. 40-45 процента от всеки випуск напуска страната“, съобщи стряскаща статистика д-р Младенов. Според него причините са няколко:
– незаинтересованост по проблема досега от институциите;
– недоброто отношение към тях от старшия болничен персонал;
– унизителното възнаграждение – за 250 – 280 часа работа на месец взимат около 1 000 лева;
– самите родители прокуждат децата си в чужбина.
Последното д-р Младенов прочел и в голяма част от мотивационните писма на над 350 кандидати за бенефициенти. „Ние подготвяме за износ нашите деца, мозъците на България“, възмущава се интернистът с над 37 години стаж, основател на пловдивската „Медикус Алфа“, една от първите частни болници в страната, както и един от основателите на Националното сдружение на частните болници.

Създателят на Фондация „Млади медици за България“ д-р Динко Младенов

Д-р Младенов изказа и огромното си разочарование от своите колеги – работодатели в здравеопазването, собственици на частни лечебни заведения. От 105 регистрирани такива в страната, само 2 са дарили средства за каузата на фондация „Млади медици за България“ – д-р Цветан Диманов и Йордан Пейчев от софийския медицински комплекс „Полимед” и Красимир Грудев от МБАЛ „Тримонциум“ в Пловдив. „Попитах мой бивш ученик, сега собственик на болница, защо не е сред дарителите, след като от неговото заведение има 5 бенефициента на ФММБ, той отговори, че не се интересува. Това са хора, за които само пачките и имотите са важни!!!“, обобщи д-р Младенов.
В същото време той не скри своята благодарност за съвместната работа с д-р Стойчо Кацаров и д-р Иван Маджаров. Те веднага са подкрепили неговата инициатива за промяна в Наредбата за специализация, която вече е факт, и е огромна крачка за обръщането на тенденцията за изтичането на млади лекари от страната. „Преди д-р Кацаров и д-р Маджаров, Министерството и Лекарският съюз бяха мащехи за младите медици, а сега те вече имат истински любящи, отговорни родители“, каза д-р Младенов.
„Това, което свършихте за 1 година е страхотно, трудно ви беше, трудно ще и да направите устойчиво вашето дело, да остане във времето. Трябва да продължите да оказвате натиск и върху здравните институции, за да не бъде изкривено и заличено постигнатото“, отправи послание най-вече към присъстващите млади специалисти служебният министър д-р Кацаров. Д-р Иван Маджаров от своя страна припомни как преди 10 години едно недалновидно решение е спряло достъпа на младите лекари до болниците – налагайки свръхвисоки изисквания за специалисти към отделенията, довело до наемане на пенсионирани лекари и изгонване на младите. Той се надява тази есен да се предприемат още правилни стъпки за задържането на специалистите в страната.
„А и за тяхното завръщане, вече с ФММБ постигаме и това – например, д-р Десислава Колева, завършила медицина в Германия, вече е бенефициент, специализант по акушерство и гинекология в болница „Надежда“ в София“, даде пример д-р Младенов.

„Имах мечта – някой да ме измести като най-голям дарител, и тя се сбъдна“, продължи с добрите примери д-р Младенов. „Фондация „Америка за България“ дари 100 000 лева през юни“, припомни той.
„Ние подкрепихме каузата, за да останат и професионално да се развият тук повече млади хора. За 12 години сме подкрепили над 1 000 инициативи в цялата страна. Най-близки до сърцето са ни тези, които инвестират в хората и знанието, както е в случая с ФММБ“, сподели Десислава Тальокова. Тя припомни, че бенефициентите на ФММБ могат да бъдат включени към програмата за кредитиране на студенти и млади професионалисти с до 25 000 долара в програма на Фондация „Америка за България“ и Токуда банк. Фондацията покрива 20% от главницата по кредита за всяка 1 година, в която кредитополучателят остане и работи в страната. „Така например, за 5 години работа в България на младия лекар, Фондацията изплаща изцяло главницата по неговия заем“, обясни Десислава Тальокова.
Нанси Шилър сподели, че с д-р Младенов се познават от 25 години и постигнатото от него за това време е забележително. „Тук е и Лиъм Съливан, представител на американското посолство, който също засвидетелства подкрепата си за ФММБ“, допълни президентът на Фондация „Америка за България“.
Един от бенефициентите на ФММБ – д-р Благовест Петров, специализант и докторант по урология, сподели, че освен материалната подкрепа, Фондацията създава и общност от различни специалисти, защото медицината е екипна работа. Благодарение на Фондацията те са направили и срещи с министър Кацаров, на които са обсъдили своите проблеми и решения.
Психиатърът д-р Николай Марков, заместник-председател на ФММБ, призова да се правят добри дела като дарителството, те заместват антидепресантите и транквилантите. Защото технологиите доказаха, че когато човек сътвори добро се повишава нивото на серотонина и допамина, на които дължим емоционалната си стабилност, душевното си здраве.
„Видяхме какво стана по време на пандемията с COVID-19, ако не бяха младите лекари и сестри, студентите, здравната система щеше да се срине. Те бяха на първа линия в битката с опасния вирус“, припомни д-р Младенов. Той е убеден, че дарителите на ФММБ са съвременните възрожденци на България – те прозряха, че трябва да се инвестира в бъдещето на медицината, подкрепяйки младите медици, те подкрепят цялата нация. Никоя болна нация не може да просперира.
Снимки: инж. Пламен Колев – Хайлайф

Подобни новини

Back to top button