Водещи новиниПолитикаСтраната

Николай Младенов е вторият български политик, чието име е в „Пандора пейпърс“

След края на министерския си мандат Николай Младенов е възнамерявал да започне консултантски бизнес. Възможността да работи в ООН променила намеренията на Младенов и той забравил за регистрираната фирма.

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е регистрирал офшорна фирма на Сейшелите през швейцарски посредник, пише сайтът за разследваща журналистика bird.bg. Сайтът е български партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който направи обществено достояние данните от аферата „Досиетата Пандора“.
Фирмата е регистрирана през август 2013 г., няколко месеца след като Младенов напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак. Дипломатът поема поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а фирмата Afron Enterprises Ltd. е учредена на 9 август.
Младенов е обяснил пред bird.bg, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.
“Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, обясни Младенов.
Фирмата е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013 г. Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата.
Попитан за това несъответствие Младенов не можа да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но каза, че той е започнал преди мандата му в ООН.
В документите от Досиетата Пандора се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.
От bird.bg са се свързали с офиса на Главния секретар на ООН с въпроса дали Afron Enterprises фигурира в имуществената декларация, подадена от Николай Младенов. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални. От отговора, подписан от говорителя на Главния секретар на ООН се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.
След мандата си като специален представител на ООН в Ирак Николай Младенов беше назначен за специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток. През декември 2020 г. Съветът за сигурност на ООН одобри неговата номинация от Антонио Гутереш за специален представител на ООН за Либия. Младенов обаче отказа този пост, позовавайки се на лични и семейни причини, като оттогава не участва в активната политика.

Подобни новини

Back to top button