ЗдравеПолицияСтраната

„Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“ – акция на полицията в цялата страна

За шеста поредна година Агенция „Пътна инфраструктура“ подкрепя инициативата „EDWARD“ по повод 21 септември – Европейски ден без загинали на пътя. Всички знаци с възможност за дистанционно изменение, собственост на АПИ, са с апел към шофьорите да карат внимателно и разумно, защото безопасността при пътуването е най-важна. Тази година мотото е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.
Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността 16-22 септември, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Според статистиката, около 70 души на ден загиват по пътищата на Стария континент. Цифрата е стряскаща, но статистиката може да бъде променена, ако водачите са по-разумни.
Целта на проекта е участниците в движението да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението и как всеки може да допринесе за намаляване на опасните ситуации на пътя.
По повод 21 септември – европейският Ден без загинали на пътя, пътна полиция започва нова операция в цялата страна. Заради почивния ден – 22 септември, се очаква засилване на трафика. Усилията на екипите на МВР ще са насочени към местата , където се очаква трафикът да е най-интензивен, обясни Мария Ботева от Пътната полиция пред БНР.
За съжаление вече има една жертва на пътно произшествие – пешеходец е загинал тази сутрин на изхода от Пазарджик за Пловдив, след като е бил блъснат от автомобил. Изяснява се самоличността на починалия.
„Все още хората използват последните дни на септември, за да може да си починат и съответно да споделят времето със своите близки. Целта на Европа в деня без загинали на пътя е да се заостри вниманието на всички към безопасността на пътя, защото ако всички са отговорни, опасностите могат да бъдат избегнати и пострадалите и жертвите да са по-малко”, каза още Мария Ботева.

Подобни новини

Back to top button