Избори

ЦИК ще се постарае да осигури еднакви права за гласуването с бюлетина и с машина

Няма да има санкции за избирателите, които няма да гласуват. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БНТ.
ЦИК обсъжда възможността избирателите, които гласуват с хартиени бюлетини или с машина, да имат еднакви права и възможности. Затова и софтуерът ще бъде направен така, че да може избирателите да изберат дали да гласуват първо за Народно събрание, или първо за президент, както и да гласуват и за двата вида избори или само за единия.
1 600 допълнителни машинни устройства ще бъдат поръчани, като те ще бъдат достатъчни за изборите 2 в 1. За двата вида избори ще се гласува с една машина, а в 2 119 секции ще има по две машинни устройства.
Матева увери, че ще има достатъчно време да бъде инсталиран софтуерът на машините за изборите.
Инсталирането на софтуера на машините, логистиката и техническото обслужване на всички устройства в страната и извън страната ще бъде подсигурено с втора обществена поръчка.
За момента за ЦИК са предвидени малко над 18 млн.лв. за двата тура за президентските избори, но не са предвидени в тази план-сметка машините. 9 500 000 лв. е максималната обществена поръчка за закупуването на машинните устройства. Във всяко едно устройство ще има флашпамет, но ще трябват допълнителни карти с флашпамет за втория тур на президентските избори при такова развитие.
ЦИК е с намерението да приложи същия принцип от 11 юли за съхраняването на машините в дипломатическите и консулските представителства.
Карантинираните ще могат да гласуват по начина, по който са гласували на 4 април и на 11 юли – с подвижни СИК.

Подобни новини

Back to top button