ПътешествияСтранатаУслуги

Бърз нощен влак София – Плевен вместо пътническия в проекта за разписание на БДЖ за 2022 година

Проектът на График за движение на влаковете за 2022 г. е публикуван за обществено обсъждане на сайта на БДЖ, съобщават от националния железопътен превозвач. За по-голямо удобство предложенията за разписания на влаковете са представени отделно за всяко едно направление.
Целта на публикуването на проект на графика е да могат клиентите на БДЖ да се запознаят с намеренията на дружеството за разписанието на влаковете през следващата година и да имат достатъчно време да направят аргументирани предложения към превозвача и към съответните областни и общински власти. Обсъждането ще даде възможност на областните и общински администрации също да се запознаят и да имат готови предложения на предстоящите работни срещи между институциите.
Основните промени в проекта на Графика за движение на влаковете за 2022 г. са свързани с увеличаване броя на бързите влакове в някои направления и подобряване на връзките с възможност за пътуване в различни региони на страната.
С новия график е предвидено движението на директен бърз влак Горна Оряховица-Пловдив-Горна Оряховица, който ще пътува през Царева ливада и Карлово с удобна връзка за Габрово, както и за Хисар и възможност за директно пътуване до Казанлък, Калофер и курортните градове Павел баня и Баня. Сезонни нощни влакове ще пътуват между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София, Плевен и Русе с удобна връзка в Мездра за пътуващите от Видин и Враца за Бургас и в обратното направление. Чрез движението на тези влакове значително трябва се подобри връзката с железопътен транспорт между Северна и Южна България. За пътуващите от София за Плевен се предвижда да бъде осигурен бърз влак в удобно време на мястото на вечерния пътнически влак по това направление, който ще изминава разстоянието за по-кратко време.
Предложения за изменения в проекта на График за движение на влаковете за 2022 г. могат да бъдат изпращани до 11-ти октомври 2021 г. на e-mail: [email protected] или внесени в деловодството на БДЖ на адрес: София 1080, ул. “Иван Вазов” № 3.
Разработването на Графика, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитета на подвижния състав и железопътната инфраструктура, като са съобразени с планираните по-мащабни ремонти по железопътната мрежа. В тази връзка ще бъдат разглеждани само аргументирани предложения, които могат да бъдат реализирани съобразно наличните възможности.

Подобни новини

Back to top button