АрмияСпорт

Летището в Долна Митрополия прие празничната въздушна обиколка на България

В чест на Деня на независимостта Фондация „Български военновъздушни сили“ организира със съмишленици и приятели Четвърта въздушна обиколка на България. Обиколката е под патронажа на Президента Румен Радев.
В обиколката участваха въздухоплавателни средства от сдруженията на българската лека и ултралека авиация – Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и от Българска асоциация на леката и свръхлека авиация (АУЛА).
На 22 септември на лицензираната летателна площадка „Долна Митрополия- LBPL“ между 10:30 и 12 часа кацнаха 15 граждански въздухоплавателни средства, съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски“. Те бяха посрещнати от екипите на Училището и на ВВУБ – съорганизатори на обиколката и от първокурсниците курсанти.
Пилотите и придружаващите ги бяха приветствани от началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски.
Полковник доцент д-р Мануш Христов, специално за целта в униформа на офицер от Въздушните на Негово Величество войски, припомни важни моменти от историята на Школата за висш пилотаж, поставила началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия, приноса й за защита на националния интерес в периода 1943-44 година и трансформационните процеси в авиацията, настъпили след 1945 година.

Председателят на фондация „Български Военновъздушни сили“ бригаден генерал о.з. Спас Спасов изрази удовлетвореността си за отличната организация и съпричастност към провеждането на въздушната обиколка. Той награди бригаден генерал Юлиян Радойски, полковник Петър Банков и полковник Мануш Христов. С грамоти бяха отличени и ангажирани с организацията.
Лошите метеорологични условия не позволиха да бъдат извършени мотивационни полети, но началото е поставено, а има и не малко поводи, по които да се осъществят редица съвместни идеи между Фондацията, Училището и Базата.
Макар и на земята, първокурсниците имаха възможност да се запознаят с различни самолети от леката и ултралеката авиация.

Подобни новини

Back to top button