ПолитикаСтраната

ИПИ: Назрява моментът за финансова децентрализация на общините

Финансова децентрализация и идея за преотстъпване на 1/5 от приходите от облагането на доходите обсъдиха на Годишната среща на местните власти кметовете в страната и екип на Института за пазарна икономика.
От ИПИ посочват, че въпреки наглед широката политическа подкрепа за подобна промяна, вече над 10 години идеята е била отлагана във времето. През 2018 г. От ИПИ са разписали пътя към фискална децентрализация в доклад, който посочва аргументите за подобна промяна, а година по-късно е било изпратено и отворено писмо до премиера относно необходимостта от преотстъпване на част от приходите от облагането на доходите на физическите лица към общините.
Според ИПИ обаче назрява моментът за тази промяна, защото кметовете все по-категорично застават зад идеята и защото шареното политическо представителство трудно би удържало модела на трансфери с постановления на Министерския съвет и „ръчно управление“ на инвестициите по места.
На срещата от ИПИ са представили актуални разчети за ефекта от преотстъпването на 1/5 от подоходното облагане по общини. Изчисленията са на база брой работещи и нива на възнагражденията във всяка община и показват, че този ресурс би се равнявал на близо 850 млн. лв. през тази година.
Към момента не са предоставени официални данни от държавните институции за генерираните приходи от облагането на доходите по общини и няма ясен публичен разчет за ефекта от подобна реформа по места.
Според ИПИ изводът е, че всички общини биха спечелили от реформата, като тези, които концентрират икономическа активност – повече работни места и по-високи заплати, ще получат сериозен ресурс, който би ги направил независими от централната власт. От ИПИ считат, че преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините трябва да бъде придружено от изравнителни механизми, включително насочване на изравнителната субсидия към по-бедните общини и потенциално използване на част от новия ресурс в тази посока.

Подобни новини

Back to top button