ЗемеделиеОбщинска и държавна администрацияПолитика

Правителството изпълнява обещанията си към земеделските производители

27,5 млн. лв. за подпомагане на аграрния сектор отпуска днес Министерският съвет. Заедно с още 20 млн. лв., които вече са дадени от Държавен фонд „Земеделие“ кабинетът осигурява общо 47,5 млн. лв. за подпомагане на най-малките земеделски производители в сектор „Животновъдство“, в това число на пчелен мед, и в сектор „Растениевъдство“. По този начин правителството изпълнява едно от обещанията, поети към земеделските производители с меморандума, подписан на 20 септември т.г. между Министерския съвет, министерствата на финансите и на земеделието и храните и инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Това обяви днес премиерът акад. Николай Денков преди редовното заседание на кабинета.

Отделно от това днес правителството отпуска 16 млн. лв. за подпомагане главно на малки и средни земеделски производители, които използват напояване. „Тези средства покриват 80% от цената на водата, т.е. стопаните ще плащат само 20%“, уточни министър-председателят.

Също днес кабинетът изпълнява още една договореност от меморандума, подписан с протестиращите земеделски производители. Той изпраща писмо до европейския комисар по селско стопанство Януш Войчеховски, с което настоява да се премахне таванът за подпомагане в аграрния сектор във връзка със затрудненията, предизвикани от войната в Украйна. „Проведохме предварителни разговори с председателя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет, така че с това писмо официализираме процедурата, с която искаме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата“, обясни премиерът. Държавата продължава да работи и по останалите точки в споразумението със земеделските производители.

Подобни новини

Back to top button