Водещи новиниПазар на труда

Обсъждат се различни варианти на минималната работна заплата, но тя няма да достигне 750 лева

„Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”. Това заяви в телевизионния ефир вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.
Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват. Тя ще се повиши, но не и до 750 лв., както предлагат от КНСБ, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината при ръст на инфлацията малко над 2%, посочи Донев.
„Цените на тока от юли до края на годината са такива, каквито са определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От януари предстои ново определяне на тарифите за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено, е през настъпващия отоплителен сезон да бъдат подпомагани хората, отговарящи на критериите, Те са около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите”, посочи социалният министър.
„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след тази в Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и за бизнеса, и за потребителите, за да могат да бъдат запазени поносими цени за българските граждани”, каза още Донев.
Според него мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се приложат и в България, стига да има действащ парламент. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Можело да се предложи и отпускането на финансова помощ за бизнеса заради високите цени на тока.
„Има съмнения и се водят разговори в посока ограничаване на спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия. На българския свободен пазар тя е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление. Голяма част отива за износ, който не може да бъде ограничен, защото в такъв случай ще понесем санкции. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще доведе до спад в цените на стоките”, смята социалният министър.

Подобни новини

Back to top button