Бедствия и аварииСвета

Лавата от вулкана на остров Ла Палма достигна океана, има опасност при вдишване на токсични газове

Потокът от лава, изригван от вулкана на испанския остров Ла Палма, който пада от една скала в океана, е образувал във водата своеобразна пирамида, висока 50 метра, съобщава БТА, позовавайки се на информация на испанския институт по океанография.
Тази нощ лавата е достигнала крайбрежието на острова.
По-рано властите наредиха на хората в няколко общини да не излизат навън и забраниха на корабите влизането в местната акватория на разстояние почти 4 км от съображения за сигурност.
Испански вулканолози обясниха, че когато лавата с температура над 1000 градуса влиза в контакт със студената вода с температура 20 градуса, протича реакция и се образуват „стълбове от водна пара, съдържащи солна киселина поради значителното съдържание на хлорид в морската вода“. Освен това тези стълбове съдържат миниатюрни частици вулканично стъкло, добавиха експертите. Те уточниха, че въпросната реакция „представлява локална опасност – ясно ограничена – за хората, които посещават или се намират в крайбрежната зона, където протича споменатият контакт между лавата и морето“.
„Вдишването или допирът до кисели газове и течности може да раздразни кожата, очите и дихателните пътища, също и да затрудни дишането, особено у хора с вече съществуващи респираторни заболявания“, отбелязаха специалистите. Вулканът започна да изригва на 19 септември и лавата вече разруши стотици жилища; евакуираните са близо 6000. Засега пострадали няма.
Освен от токсични газове, опасенията са и от евентуално пропадане на части на крайбрежието, което да предизвика експлозии.
Испанските власти обявиха Ла Палма за район на бедствие и обещаха финансова помощ за всички жители, засегнати от вулкана. Първият пакет помощи е от 10,5 милиона евро и включва около 5 милиона евро за купуване на къщи, а остатъкът е за купуване на мебели и други важни битови стоки.

Подобни новини

Back to top button