Бедствия и аварииВодещи новини

Пожарът в Медицинския вероятно е предизвикан от ремонт

По информация от ОД на МВР – Плевен в 12:45 часа едновременно от граждани и от телефон 112 в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е получено съобщение за възникнал пожар в сградата на Медицинския университет в Плевен. Към мястото на инцидента са изпратени три противопожарни автомобила с наличен състав от 9 човека, а от жк „Сторгозия“ е изтеглен допълнителен екип от трима огнеборци с противопожарен автомобил. Незабавно са предприети действия за събиране на свободни от дежурство огнеборци.
На местопроизшествието е установено, че пожарът е обхванал площ около 500 квадратни метра от подпокривното пространство на сградата. В гасенето на огъня са участвали пет противопожарни автомобила и 21 служители. Изградени са гасителни линии с дължина над 300 метра. Огънят е погасен и по двата фронта на разпространение, като са използвани стълби.
„В 12:45 наши служители информират телефон за 112 наличие на пожар в централния корпус на университета – Ректорат 1. В централната част на покрива се появява дим. Своевременно пожарните екипи са на територията на университета и след усилия около 1 час и 10 минути пожарът в момента вече е загасен. Само материални щети има“, обяви пред БНР ректорът на МУ проф. Добромир Димитров. По негови думи е сработила противопожарната система на университета, всички студенти и администрация били евакуирани своевременно. „За щастие има само материални щети. Тече ремонт, но в източното крило, а пожарът започва в южното. Ще изясняваме дали има причинно-следствена връзка между двете. В момента е спокойно“, каза още Димитров. Същевременно от пресцентъра на Медицинския университет бе съобщено, че пожарът най-вероятно е предизвикан от текущия ремонт точно на покрива на ректората. Ремонтът се извършва от външни фирми.
След бързата реакция няма пострадали, а намиращите се в сградата студенти, преподаватели и студенти са евакуирани своевременно.
Снимка: Фейсбук

Подобни новини

Back to top button