Водещи новиниОбщество

Обявиха дарителска сметка за възстановяване на Медицинския университет от пожара

Очаквано, ректорът на медицинския университет в Плевен, проф. д-р Добромир Димитров обяви дарителска сметка за набиране на средства за справяне с щетите от вчерашния пожар.
Ето обръщението на проф. Димитров.
Скъпи преподаватели, студенти и приятели,
Намирам тъжна символика във факта, че в Световния ден на сърцето, 29 септември, нашата Алма Матер бе ударена в сърцето – пламъците обхванаха Ректората на една значима образователна институция, емблема за град Плевен и плевенчани. Медицински унивреситет – Плевен е дал на България и света стотици достойни лекари и учени, посланици на българското медицинско образование. Днес висшето училище в Плевен е втори дом на стотици качествени преподаватели, лекари и студенти. Затова моралните и нематериални загуби са огромни и неизмерими. Мога да сравня чувството на тъга и загуба единствено с трагедията от 2019 г., когато пламъци обхванаха покрива на Катедралата „Света Богородица“ в Париж, Франция! Болката от видяното прободе в сърцето всеки човек по света! Такова е чувството и днес!
Пожарът, възникнал на 29.09.2021 г., инцидентно на покрива на Ректората на МУ-Плевен нанесе материални щети на Библиотеката без да е засегнат библиотечния фонд. Засегнати са катедрите по анатомия и по рехабилитация и ерготерапия, както и една от аудиториите на Ректората – зала «Авицена». Във Вивариума също има нанесени щети, но всички животни са невредими и преместени на безопасно място в незасегнати зали. Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, както и ще се изчислява размера на претърпените материални щети.
За щастие, най-важният капитал на висшето училище – преподавателите, студентите и служителите – остана невредим, запази хладнокръвие и прояви разбиране към извънредния характер на ситуацията. Благодарение на навременната, адекватна и безапелационна реакция на ръководството и служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен и на Областна дирекция на МВР – Плевен огнената стихия бе бързо овладяна и потушена, без да нанесе непоправими щети на материалната база или да вземе невинни жертви.
След огнената стихия в МУ-Плевен вълна от подкрепа, съпричастност и съчувствие заля всички медии и комуникационни канали, за което мога да кажа само БЛАГОДАРЯ! Благодаря на студентите на университета, от които веднага се записаха над 130 доброволци за включване във възстановителните дейности. Благодаря на преподавателите, служителите и гражданите, които също искат да помогнат. Благодаря на възпитаниците на нашата Алма Матер у нас и в чужбина, които се интересуват от дарителска сметка.
Вярвам, че заедно ще възстановим Нашата Алма Матер!
Медицински Университет – Плевен:
Банкова сметка : BG98 UBBS 8888 3118 3072 00
КОД НА БАНКАТА : UBBS BGSF
При ОББ АД КЛОН ПЛЕВЕН
Проф. д-р Добромир ДИМИТРОВ, д.м.
РЕКТОР
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН

Подобни новини

Back to top button