Водещи новиниИзбори

С колко карти ще гласуваме на 14 ноември в изборите за парламент и за президент

В Централната избирателна комисия се обсъжда на изборите за парламент и президент на 14 ноември да се гласува с една карта и за двата вота. Според говорителя на ЦИК Росица Матева повечето членове на комисията смятат, че е по-добре да се гласува с една карта, тъй като на много места ще има по две машини и ако картите в са четири (по две за всяка машина), ще има объркване. Окончателно решение все още няма.
Съгласно Изборния кодекс, в секциите над 300 избиратели в страната и в чужбина се гласува само и единствено с машини. От ЦИК вече обявиха, че в секциите, където на 4 април и 11 юли са гласували над 320 души, устройствата е желателно да са две. На изборите пролетта и лятото заради големия брой избиратели – над 425, по две устройства имаше в 1115 секции у нас и в 148 зад граница.
Сега комисията разполага с 11 237 машини, но възнамерява да обяви обществена поръчка за поне още 1600 устройства, след като първата се провали, понеже офертите бяха над прогнозната стойност от 9.5 млн. лева. Според Росица Матева ще се поръчат повече машини, за да има на повече места по две устройства.
Още няма и решение на Централната избирателна комисия дали при поставяне на картата за гласуване в машината ще се визуализира директно едната бюлетина, или избирателят ще бъде питан за какво иска да гласува – за парламент или за президент. Не е ясно и дали картата ще се вади между двете гласувания.
По предварителни данни избирателите по избирателен списък са 6 708 189 души, а прогнозните секции в страната – 11 643. На база на адресите от изборите на 11 юли в чужбина са определени 671 секции в 67 държави (пълен списък), но това не е техният окончателен брой. До 19 октомври ще се приемат заявления за разкриване на още секции в чужбина.

Подобни новини

Back to top button