Водещи новиниПлевен и страната

Ресторантите и големите магазини отварят на открито от 1 април, детските градини – от 5 април, учениците – присъствено от 12-ти

Ресторантите и заведенията за хранене, които имат към тях открити площи и градини отварят от 1 април, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Нощните заведения остават затворени, моловете и големите магазини – също. Големите търговски магазини също ще бъдат отворени, като могат да използват площи на открито за продажби. Което голяма част от тях правят и сега.
От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет. Все още се обсъжда дали фитнесите да бъдат отворени с до 30% капацитет.
Учениците се връщат на 12 април по график, който предстои да бъде уточнен; има голяма вероятност да се ползва старият. Детските градини отварят на 5 април. До 12 април дистанционно остава и обучението в университетите, като присъствени ще са само точно определени практики за определени специалности.
„Надяваме се в момента да сме в най-високата точка на пика. Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. В Кюстендил от няколко дена има такава тенденция, в някои друго областни градове също“, коментира ситуацията министър Ангелов. Според него решението за отпускане на мерките е последователно и отговорно. „Здравето на хората има няколко характеристики – психическа характеристика, физическа характеристика, социалното благополучие. Трябва да се грижим за всички тези показатели, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно, последователно, казали сме нещо и то ще се случи“, коментира Ангелов.
„Системата се справя. Това, което виждахме със закъснели линейки, с необслужени пациенти, не се случва, болниците се справят. Успяхме да подготвим всичко за третата вълна като кислородни системи, респиратори, така че системата е обезпечена. Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислорода си навреме. Ако се установи, че има забавени доставки, няма да се поколебая да издам заповед за забрана на износа на кислород“, коментира още здравният министър Ангелов. Според него няма да има проблеми и с гласуването на предстоящите парламентарни избори.

Подобни новини

Back to top button