Водещи новиниСтранатаУслуги

Близо три пъти скочи цената на природния газ за последните шест месеца

От петък, 1 октомври 2021 година, цената на природния газ е 94.54 лева за мегаватчас без цената за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщава dnevnik.bg. Решението е взето от Комисията за енергийно и водно регулиране след като държавният газов доставчик поиска поскъпване от 36.2%. Цената важи до края на месеца. Така от април (33.20 лв./мВтч) поскъпването е близо три пъти.
Изпълнителният директор Николай Павлов на „Булгаргаз“ обяви на брифинг по повод новата цена, че въпреки поскъпването българските потребители плащат с 26-30% по-малко от цените на европейските пазари. Павлов допълни, че днес на тези пазари цената на газа е достигнала нов връх от 100 евро. Според него за деветте месеца от началото на годината цените на българския пазара са постоянно с 20% по-ниски от тези в Европа. Това по негови изчисления показва, че за цялата година потребителите на газ в България като цяло ще платят с над 500 млн. лв. по-малко от другите в Европа.
В България потребителите са в тази изгодна спрямо останалите в ЕС пазари, благодарение на сключените договори и микса, който „Булгаргаз“ използва при формирането на цената, обясни Павлов. Той увери контрагентите на управляваната от него компания, че договорените от тях количества към юни са подсигурени не само до края на годината, но и за следващата в рамките на техните контракти.
На брифинга стана ясно, че на фона на изпразнените газови хранилища в Европа България отново започва да нагнетява количества в хранилището в Чирен.
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ обяснени проблема с повишеното търсене в цял свят заради бързото възстановяване на икономиките след началото на пандемията.

Подобни новини

Back to top button