Изкуство

Представят в Плевен „Изчезваща памет. Срещи по пътя“ на Аксиния Джурова и „Колекционерството. Страст и ценност“ на Валери Стефанов

На 8 октомври 2021 година, петък, от 17:30 часа, във ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ – филиал на ХГ „Илия Бешков“, ще бъдат представени поредицата „Изчезваща памет. Срещи по пътя“ І-VІІ том с автор проф. Аксиния Джурова и „Колекционерството. Страст и ценност“ с автор проф. Валери Стефанов.
Поредицата „Изчезваща памет. Срещи по пътя“ на проф.Джурова съдържа спомени за срещи и събития белязали нейния път. Първите три тома включват предимно погледа на „другия“ – впечатления на чужденци, посетили страната ни и на българи, които са живели и са се реализирали извън нея. В следващите IV – VII том са срещите и разговорите с над 140 български художници от поколението между двете световни войни до днес.
Проектът „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ е дело на издателство „Класика и стил“ и се реализира с подкрепата на Георги и Ваня Зъбчеви, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“, Фондация „Пчелен кошер“ – Иван Сариев. Работата започва през 2012 година и е осъществена със съдействието на Силвия Кавданска, Ваня Зъбчева, Никифор Харалампиев и около 200 участници в изданието. Графичният дизайн е дело на Тахсин Ахмед и Радослав Георгьовски.
За „Колекционерството. Страст и ценност“ авторът – проф.Валери Стефанов казва „… Колекционерът е пожелал не просто някакви предмети, но и определен начин на живот. Той се е приютил трайно в дома на своята страст и отказва да го напусне. Там е неговият истински живот…“
Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Подобни новини

Back to top button