ОбществоПроблеми

В Къшин се заформя недоволство срещу фотоволтаичен парк на „Чайкафарма“ на площ от 230 декара общинска земя

Недоволство, протести и защита на общински земи в село Къшин, община Плевен, обещава Димитър Кирилов, за да се спасят 230 декара земя и да не бъде превърната във фотоволтаична централа.

„За нас това е война, която ще продължи дълго, и протест ще има, и ще информираме обществеността на Плевен, влизам в контакт с Ловно-рибарско сдружение“, заяви той в интервю пред БНР. Кирилов е инициаторът на подписката, с която хората искат да се запази природата в местността Елена.

„Дружеството, срещу което се изправяме, е рекламодател в трите големи телевизии“, напомни Кирилов, който ще събира подписи срещу инвестиционно намерение за фотоволтаичен парк от 230 декара.

„Чайкафарма“ е депозирала към кмета на община Плевен д-р Валентин Христов заявление за изграждане на фотоволтаичен парк на площ от 230 декара в местността Елена. Двата имота са публична общинска собственост. Документацията бързо се придвижва от община Плевен и Министерство на земеделието. Тази местност е в непосредствена близост до селото и е гранична със защитената зона Студенец, част от Натура 2000. Там е обитание на ценни птици, виждал съм лалугери и костенурки. Ние просто искаме птици, а не фотоволтаици. Това е единственото пасище на селото, животновъдството става невъзможно при такъв фотоволтаичен парк, хората се лишават развитие и се компрометира възможността за екологичен туризъм. Покрай тази местност минава пешеходният маршрут от Плевен към карстовия каньон на река Чернелка, обявен за защитена местност от 1969 година. Сега си представете как хората ще преминават през 230 декара фотоволтаици, за да посетят природите забележителности“, обясни ситуацията Кирилов.

Съветници от Плевен изобщо не знаеха за намеренията на „Чайкафарма“, докато не ги уведомих. Очаквам отговор на питането ми до кмета, изпратил съм 4 въпроса, сподели Димитър Кирилов.

Директорът на общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ Иван Мариновски потвърди пред БНР, че на 3 януари е постъпило заявление от „Чайкафарма“ като инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа с мощност 5 мегавата в землището на село Къшин.

„Мога да кажа какви действия сме предприели, а дали ще се случи реално направата на тази централа, има много път да се извърви. Няма нищо незаконно, ние сме длъжни да го работим“, заяви директорът. „Първо сме отправили питане до РИОСВ – Плевен попадат ли тези два имота, посочени в заявлението на „Чайкафарма“, в защитена зона или защитени територии по Закона за защитените територии и допустимо ли е изграждането на такива централи там? И в отговорите ни те ни пишат, че имотите не попадат в защитени зони, територии и е допустимо съгласно Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие няма въведени забрани за изграждане на фотоволтаични и електрически централи. На 30 януари сме изпратили писмо до министъра на земеделието и храните, все още нямаме отговор. Третата стъпка, която сме направили, е да поискаме становище от кмета на населеното място – село Къшин, Пламен Петков, отговор и от него нямаме“, обясни директорът на общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ в Плевен.

Той уточни, че единият имот е 153 декара, а другият е 75 в местността Елена и поне от 15 години не са отдавани от Община Плевен за пасище.

„На места са обрасли с храсти, които трябва да се почистят. За мен няма нищо незаконно, за това, ако се преминат всички процедури, да се поставят фотоволтаични централи. Думата има Общинският съвет на Плевен“, каза Мариновски.

Кирилов обаче не е удовлетворен от обяснението на общинския служител и заяви, че „пропусна да спомене, че за провеждане на процедурата по чл. 25 от Закона за собственост и земеделски земи, може да бъде извършена едва след решение на ОбС за предварително съгласие за промяна на предназначението на земите“.

Информация: БНР

Подобни новини

Back to top button