Водещи новиниСтранатаУслуги

Напомняме: Проходът на Републиката е затворен за всички автомобили от днес до края на месеца

От Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) напомнят, че от днес, 4 октомври, понеделник, до 31-ви октомври 2021 година се спира движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката – път II-55. Както вече posredniknews.com информира, ще се ремонтира близо 22 км участък Килифарево – Предела в област Велико Търново. Целта на предприеманите дейности е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България.
Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по път II-73 Шумен – Карнобат (проход „Ришки“) и път II-48 Омуртаг – Котел (проход „Котленски“).
Проходът на Републиката е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“. Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през него е интензивен целогодишно, което води до износване на пътната настилка, неравности и пропадания, обясняват от АПИ. Извършваните през последните години текущи ремонти на трасето са с краткотраен резултат и това налага предприемане на настоящите строителни работи.
Дейностите за подобряване състоянието на второкласното трасе включват машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на компрометираните ограничителни системи (мантинели). Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС.

Подобни новини

Back to top button