История

Надгробна плоча и жертвеник от римския период са сред тазгодишните находки от крепостта край Никопол

Приключиха за тази година спасителните проучвания на последната средновековна българска столица, съобщават от Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен. Археологическите разкопки на „Никополска крепост“ се осъществиха по инициатива на община Никопол. Проучванията бяха водени от специалисти от РИМ: Венко Иванов, Владимир Найденов, Тинка Кръстева, студента по археология Серхан Реджебов, дейно участие взеха и общински служители, доброволци, работници, студенти, учители и ученици.
В резултат на проведените разкопки успя да се почисти сектор от южната крепостна стена и две от проучените кули. Бе открит нов участък от средновековната крепостна стена. Проучвания се осъществиха и във вътрешността на крепостта, където бе открито жилище от късно османския период.

Освен архитектура, бяха открити и находки – монети, върхове от стрели, елементи на бита. Интерес представляват надгробна плоча и жертвеник от римския период, които са преизползвани при строежа на средновековната крепостна стена и кули. Предстои тяхното пренасяне в дворното пространство пред настоящата обществена колекция на Никопол.
Предвижда се археологическите проучвания да продължат и през следващата година.

Подобни новини

Back to top button