Здраве

От „Сърце и Мозък“ обявяват месец за безплатен скрининг за рак на гърдата

Специалистите апелират: Не отлагайте прегледа - открит навреме, ракът на гърдата е лечим!

През 2020 година 2,3 млн. жени по света са диагностицирани с рак на гърдата, а 685 хил. са починалите. Според данни на СЗО, към края на миналата година 7.8 млн. жени живеят с диагнозата рак на гърдата през последните 5 години, което прави заболяването най-разпространеният тип рак. Всяка година в България се диагностицират oколо 3500 жени със злокачественото заболяване. Специалистите напомнят, че ако бъде открито навреме, то е лечимо.
Ракът на гърдата засяга жените във всички краища на света и на всяка възраст след пубертета, но с напредване на възрастта броят на заболелите нараства. Особено важно е след навършване на 40 години жените всяка година да извършват профилактични прегледи – мамографии и преглед от хирург.
В Клиниката по обща и онкологична хирургия и в другите структури с онкологична насоченост на болница „Сърце и Мозък“ в Плевен са внедрени най-съвременните методи за диагностика и лечение на жените със заболявания на млечните жлези и осигуряват комплексен мултидисциплинарен подход на високо ниво.
За предварително записване се свържете с Клиниката по онкологична и обща хирургия – посетете www.cardiacinstitute.bg или позвънете на 064 678400, 02 4026333.
Уважаеми дами, бъдете отговорни към собственото си здраве, мотивирайте и други близки до сърцето Ви жени да се прегледат. Не отлагайте, защото времето е ценно!

Подобни новини

Back to top button