БизнесВодещи новиниПроблемиСвета

„Фейсбук“, „Уотсап“ и „Инстаграм“ отново работят след най-големия срив в историята им

Четирите платформи на „Фейсбук“ – едноименната социална мрежа, „Инстаграм„, „Уотсап“ и „Месинджър“ възстановиха работа след шестчасов срив, описан от проследяващия подобни проблеми сайт Downdetector като най-големия в историята им.
„Благодарим, че ни търпите“, написа „Фейсбук“ часове след началото на проблема. Компанията го обясни с проблем, възникнал заради некачествено ъпдейтване (преконфигуриране) на настройки. С него – а не с хакерска атака, каквато бе другата хипотеза – се обяснява засега липсата на достъп до приложенията между 19 ч. снощи и 2 ч. сутринта българско време. Едновременно с това, изявлението не изключва изрично сривът да е резултат от умишлени действия.
Новата конфигурация, изглежда, е блокирала и вътрешните инструменти, с които разполагат техническите екипи, за да отстранят проблема, а това също става по-рядко.
Това потвърждава версията, описвана от експерти още снощи, за проблем със системата за имената на домейните (DNS). Американски технологичен експерт написа, че проблемът на „Фейсбук“ е „много по-сериозен, отколкото някои осъзнават или искат да допуснат“, предвид че цялата DNS система е заличена от интернет по света.
Липсата на достъп до платформите бе безпрецедентен за калифорнийската технологична група. Прекъсвания на достъпа до отделни сайтове е имало и преди, но толкова продължителни глобални са рядкост. Състоянието на основателя Марк Зукърбърг се стопи с над 6 млрд. долара за няколко часа, след като сривът бе последван от спад на акциите на борбата, отчасти обясняван с него.
Това бе водеща новина във всички световни медии, тъй като платформите се посещават от средно 3.5 млрд. души по света на месец (почти половината население).
Възникнали са проблеми и с други свързани с компанията услуги, например с платформата за виртуална реалност на „Фейсбук“ или с приложения, които изискват от потребителя да влезе в профила си чрез „Фейсбук“.
Според Downdetector над 10 милиона са били подадените сигнали за проблеми на места като САЩ, Европа и Сингапур. Проблемите освен Фейсбук засегнаха приложенията Инстаграм и Уатсап.
Това се случва на фона на разкрития на бившия служител Франсис Хаугън за практиките на гиганта. Тя направи разкритията си в интервю за Си Би Ес/Ройтерс (на снимката) в което посочи, че подсилването на послания с реч на омраза и дезинформация, която подкопава демокрацията са заели централно място в бизнес модела на Фейсбук.
„Фесйбук осъзнаха, че ако променят алгоритъма да е по-безопасен хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами, компанията ще изкарва по-малко пари,“ заяви Хаугън за Си Би Ес.
Днес се очаква Хаугън да бъде изслушана в Конгреса.
Години наред американски законодатели отправяха предупреждения за регулиране на Фейсбук и други социални платформи в отговор на критиките, че нарушават личната неприкосновеност и че се превръщат в мегафон за дезинформация.
37-годишната американка Франсис Хаугън, бивш продуктов мениджър на Фейсбук, напусна през май, е готова да свидетелства против бившите си работодатели пред подкомитета на Сената по-късно днес.
В интервю за телевизия Си Би Ес в неделя, тя твърди, че собствениците на Фейсбук се опитват да скрият доказателства за това, че поставят собствените си печалби над обществената безопасност, като разпространяват омраза, насилие и дезинформация.
„Проучванията на Фейсбук показват, че постове, които съдържат омраза и поляризират вдъхновяват по-лесно хората да коментират. Фейсбук осъзнаха, че, ако променят алгоритъма да е по-безопасен, хората ще прекарват по-малко време на сайта, ще отварят по-малко реклами и компанията ще печели по-малко“.
Хаугън е изпратила информация за твърденията си от хиляди страници, както и вътрешни документи до вестник „Уолстрийт джърнъл“.
От Фейсбук са отказали коментар, твърдят от Си Би Ес. След интервюто вицепрезидентът Гай Росен написа в Туитър „Имаме най-изчерпателните и прозрачни усилия за борба с речта на омразата“.
С близо 5% спаднаха акциите на Фейсбук в края на деня вчера, след като 7-8 часа беше невъзможно потребителите да използват социалната мрежа.
По информация от Дневник и БНР

Подобни новини

Back to top button