НаукаОбразованиеСвета

Центърът за извънучилищни дейности в Байкал представи България в Международен научен фестивал в Испания

Иво Джокин – директор на Общинския център в Байкал, община Долна Митрополия, представи България на Международен научен фестивал в Атарфе, провинция Гранада, Испания от 30 септември до 3 октомври, съобщават от центъра.
Събитието включва представяне на експеримента на Уйлям Хершел за откриване на инфрачервените лъчи на щандове в парка на града пред над 350 ученици и учители в рамките на проект на NASE – Network Astronomy School Education към IAU -Международен Астрономически съюз във връзка с 16 май – Международен ден на светлината.

Участниците бяха учители от Иран, Иранска Асоциация на учителите по астрономия ITAU и президента на асоциацията, Португалия, Румъния. Делегациите на държавите бяха приети от Педро Санчес – кмет на Атарфе, а на официална церемония бяха връчени сертификатите за участие от проф. Роса Мария Рос, президент на NASE.
В програмата два от дните бяха посветени на Националният фестивал Ciencia en Accion (Науката в действие), който е и част от Международният фестивал Science on Stage – Наука на сцената. На него учители от цяла Испания представиха своите проекти, свързани с STEM образованието в училищата.
В България беше проведен опита на Хершел в няколко училища – СУ “Стоян Заимов” в Плевен, ОУ “Климент Охридски” в Крушовене и в Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал.
Общинският център в Байкал е Национален представител на NASE. През месец ноември в центъра предстои провеждането на онлайн квалификационен курс с учители по физика и астрономия.

Подобни новини

Back to top button