Бедствия и аварииЗемеделиеСтраната

През тази година за зърнените и маслодайни култури ДФЗ също предлага съфинансиране на застраховки

От 15 март 2021 година земеделските стопани могат да кандидатстват в териториалните структури на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“, съобщават от институцията. Приемът ще продължи до 30 юли. Срокът за предоставяне на застрахователните полици в Областните дирекции на ДФЗ е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците в териториалните звена на ДФЗ, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след сключване на договора с Фонда. Финансовият ресурс по помощта е 5 млн. лева.
От ДФЗ информират земеделските стопани, че поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените и маслодайни култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От настоящата година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.
Бенефициери по схемата могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:
– овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;
= зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;
= зеленчукови култури над 0.3 ха;
= етерично-маслени култури над 0.5 ха;
= тютюн над 0.1 ха.
= зърнени култури над 3 ха;
– маслодайни култури над 3 ха;
Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури се подпомагат за първите 2 000 ха от площите си.
Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха.
На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.
Целта на помощта е насърчаването на земеделски стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени, зърнени (пшеница, ечемик и царевица), маслодайни култури (слънчоглед и рапица) и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития.
На сайта на ДФ „Земеделие“ са публикувани указанията по схемата.

Подобни новини

Back to top button