КултураЛичностиНаукаОбразованиеСветски новини

Фотоизложба за акад. Михаил Арнаудов ще гостува в Медицински университет – Плевен

В навечерието на две значими чествания – 47-та годишнина от създаването на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) и Деня на народните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери, Регионалният академичен център – Плевен, съвместно с Медицински университет – Плевен и Научния архив на БАН, са домакини на фотоизложбата „Михаил Арнаудов – живот, посветен на България и науката“.

Експозицията е посветена на 143 години от рождението (5.10.1878 г.) и 43 години (18.11.1978 г.) от смъртта на големия български учен. Изложбата съдържа 22 табла и е подготвена с документи от личния му архив, дарен от самия него на Научния архив на БАН, през 1977 г. Тя е обогатена  документално и от неговата наследница – Искра Арнаудова, която е автор на най-обширната литературна анкета за човека и твореца акад. Михаил Арнаудов. Показаните документални материали, някои от които се виждат за пръв път, илюстрират най-важните моменти от живота на учения: научноизследователската и академична му работа в Академията, преподавателската дейност в Софийския университет, обществената и политическа дейност, както и неговото богато книжовно наследство. Срещата с документалните свидетелства за дейността на академик М. Арнаудов – учен с европейски измерения, оставил ни над 50 монографични изследвания и литературно-критически очерци, посветени на строителите на политическото, духовно и културно Възраждане, ще допринесе за обогатяването на цялостния културен и духовен облик на академичната и гражданската общности.

Панелната експозиция, която е кулминацията на тържествените прояви на плевенската Алма Матер, ще бъде официално открита на 12 октомври 2021 г., в 14:00 часа, от доц. Теодора Вълова, ръководител на Регионалния академичен център – Плевен, чл.-кор. проф. Григор Горчев, Почетен Ректор и директор на Научноизследователския институт и проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен, в присъствието на преподаватели и студенти на висшето училище. Фотоизложбата ще бъде достъпна за посещения във фоайето на Телекомуникационния Център в периода 12 октомври – 10 ноември 2021 г.

Подобни новини

Back to top button