Водещи новиниИзбори

ЦИК: На изборите ще се гласува с една смарт карта на една машина

На изборите, чийто първи тур ще е на 14 ноември, на една машина ще се гласува с една смарт карта, решиха от Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи БНР. В зависимост от това дали избирателят гласува за двата вида избори или само за единият, разписките ще бъдат една или две.
Комисията прие и как ще се визуализират екраните на устройството, така че да се направи избор дали вотът ще се упражни едновременно за президент и вицепрезидент и за народни представители или само в един от двата избора.
След активирането на машината със смарт картата за гласуване ще се визуализира екранен надпис „Посочете в кои избори ще гласувате“, отдолу натиснете „Потвърдете“, като ще се избират три бутона. Ако три минути след като е активирал процедурата на гласуване избирателят не предприеме действия по избор, той ще бъде подсетен с текст, че трябва да натисне някой от бутоните на екрана.
Първият за избор две в едно, вторият за избор само на президент и вицепрезидент, третият за избор само на народни представители, а на екрана долу вдясно ще има друг бутон в синьо с надпис „Потвърждавам“, след което се зарежда втори екран за гласуване, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.
„Втора страница, в която ще има три варианта в зависимост от това какъв избор е направил избирателят. Ако е избрал първия бутон, на втория екран ще се визуализира следният текст: „Вие избрахте да гласувате, две точки“, като това ще бъде в трите варианта, като при избора на първия бутон ще се визуализира текст „Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители“.
След това текста „Потвърдете своя избор“ или се върнете назад.
Отиваме на трета страница. Ще се визуализира първият екран на бюлетината за президент и вицепрезидент, бюлетината ще се прелиства с бутон следваща страница и ще се преминава към следващо гласуване“.
След като е направил своя избор, преди да разпечата разписката или разписките, избирателят отново ще може да се върне назад, за да промени избора си, след като направи преглед.
„Прегледайте вашия избор. Следващо изречение отдолу „Можете да промените като натиснете бутона „Промени избора“, следващо изречение, отдолу пише „Гласуване“ и изчаквате разписка“, обясни говорителят на ЦИК.

Подобни новини

Back to top button