Водещи новиниИзбориОбществоПолитика

(допълнена) Водачите на листи в 15-и МИР Плевен – не всички са същите

Днес, 12 октомври 2021 г., в 17 часа изтича срокът за регистрация на кандидатдепутатски листи за изборите за народни представители, които ще се проведат на 14 ноември.

Повечето партии и коалиции издигат за водачи същите хора, които вече се явиха на два парламентарни избора през тази година – на 4 април и на 11 юли. Има промени, свързани с промяна в състава на някои коалиции. За поредните, трети за годината избори за Народно събрание са се регистрирали нови партии и така също се явяват нови лица.

Но има и промени, които са продиктувани от други обстоятелства.

ГЕРБ-СДС например изобщо не включват в листата си за Плевен водачът в двата предишни избора – проф. Григор Горчев, който постигна добри лични резултати, но след вота през юли се отказа от депутатското място. Сега начело в листата е поставен Валери Лачовски, който през април беше на 9-о, а през юли – на 4-о място. Важно е да припомним, че на изборите през лятото Лачовски стана депутат, като мина напред с лични преференции, половината от които дойдоха от секции в община Кнежа, където той е управител на общинската многопрофилна болница. От юни тази година той е областен координатор на ГЕРБ за Плевенска област.

Любопитен щрих в листата, която от ГЕРБ-СДС регистрираха днес в РИК – Плевен е поставената на трето място Десислава Цветанчова Трифонова – уволнена на 13 май т.г. от служебното правителство от поста директор на Българската агенция за инвестиции. Нейната фамилия също има връзка с Кнежа, където притежава имоти, а баща й – Цветанчо Трифонов е бил 19 години (до 2000 г.) председател на Районния съд в града.

Кандидатската листа на „Продължаваме промяната“, формация, на която актуалните социологически проучвания отреждат второ или трето място, е от 8 имена. Водач е Иван Маркос Христанов. За него информацията в нета е, че е предприемач и професионален финансов мениджър с дългогодишен управленски опит. Връзката му с Плевен (по публикация на capital.bg): Започвайки кариерата си през 1998 г. в счетоводна и одиторска фирма TMF, през 1999 г. той е командирован за две години в „Сторко“ АД, най-големият производител на консерви в България, като главен счетоводител и впоследствие финансов директор. От подкаста „Свръхчовекът с Георги Ненов“ (епизод 229) научаваме, че Иван Христанов е роден в София, но е израснал в Плевен, в семейство на учителка и офицер. Отдаден бегач на всякакви дистанции – от 5 км до ултрамаратонски.

Няма промяна в челото на листата за 15 МИР на партия „Има такъв народ“. Водач на листата на тези избори отново е адвокат  Радостин Василев. Листата е от 10 души, както през април, докато през юли беше с 11 имена. Има само 2 нови лица.

Още не е ясна листата на „БСП за БЪлгария“ за участие в поредните парламентарни избори. Но вече беше оповестено, че Румен Гечев запазва водаческото място. При социалистите имаше доста промени и в реденето и в пренареждането заради преференциалното гласуване. Предстои да разберем как това се е отразило на актуалната подредба.

На 10 октомври е регистрирана кандидатската листа на Движението за права и свободи. Листата за участие в изборите за народни представители на 14 ноември в Петнадесети изборен район – Плевенски. Листата на ДПС е от 14 души, докато за изборите през април и юли беше от 12. Но по-съществената промяна е в това, че водач не е Велислава Кръстева, която беше плевенски депутат в 44-ото и 45-ото (от 15 април до 12 май 2021 г.) НС. През юли ДПС не успя да вземе мандат в Плевенски район. Сега начело на листата е областният лидер на партията Марио Рангелов.  Второто място е за Айлян Пашала, трети е общинският съветник Васил Петков, а на последното 14-о място Методи Петков.

Упорито налагат тримандатния бивш кмет на Плевен Найден Зеленогороски за водач на своята листа от коалиция „Демократична България”. Той не успя от първия за настоящата година опит, но беше депутат във втория по кратък живот парламент – 46-ия.

Голяма амбиция с пълна листа за Плевен, от 18 имена както през юли заявява коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“. И тук няма промяна в челото – то е за Юлиян Ненчев, който беше депутат в последния парламент. Втори отново е бившият кмет на Белене Момчил Спасов. В тази листа прави впечатление голямото женско присъствие – точно половината кандидати са жени, макар и от 6-о място нататък. Подобно е съотношението и при ГЕРБ-СДС, където има 7 дами.

Последователни и праволинейни са и ПП „Атака“ – тяхната листа пак е от същите 12 души като на 11 юли. Водач отново е Адриан Асенов.

Регистрирана е вече листата и на ПП „Възраждане“. Водач на листата, която включва общо 11 имена, е  Ивелин Първанов, който беше на тази позиция и на 11 юли, за разлика от изборите на 4 април, когато листата водеше Николай Дренчев.

Владислав Тошков Николов и този път води листа. Но не на партията на Цветан Цветанов  „Републиканци за България“, която припозна като своя след като напусна ГЕРБ, а на новата коалиция – „Национално обединение на десницата“.

Очаквайте още факти и любопитни наблюдения във връзка с предстоящите избори.

Подобни новини

Back to top button