ИзкуствоСвета

Две деца от „Колорит“ са победители в Световен конкурс за детска рисунка в Иран

Шестгодишният Алекзандър Янков и десетгодишната Лилия Янкова от Арт школа „Колорит“ в Плевен са победители на 7-мия Световен конкурс за детска рисунка на тема „Здраве“ в Иран, съобщи Майя Ананиева, ръководител на арт школата.
Творбите на двете плевенски деца са класирани в Топ 3 на първа и втора възрастови групи. Те са поканени от организаторите на международния конкурс да получат своите награди на тържествената церемония по награждаването, която ще се проведе на 10 ноември 2021 година в рамките на 7-мия „Международен фестивал на картините за педиатрични пациенти“ в Истанбул.
Своята престижна победа Алекзандър печели с живописната си творба “Да се грижим за здравето на планетата Земя“, а Лилия спечели с рисунката „ Лекарите се грижат за здравето на децата“. Техните рисунки са селектирани като победители сред хиляди участници от десетки страни от различни континенти. Творбите на победителите и на номинираните автори са качени във виртуална изложба на сайта на IFPPP – International Festival of Pediatric Patients’ Paintings.

Конкурсът се организира от педиатри от цял свят, които са обединени в „Група за здраве и изкуство“ (HEART), които работят за благородната кауза – поддържане на психичното здраве на болни деца по целия свят. HEART организират благотворителни церемонии, изложби на картини, отпечатват на тениски и сувенири печелившите детски рисунки под девиза „Донеси усмивка на биещо сърце“. Всяка година Фестивалът и награждаването се провеждат в различни страни по света. Плевенските малки художници ще присъстват на церемонията в Истанбул облечени в български народни носии. Алекзандър и Лилия вече имат заснети поздравителни видеоклипове, отправени към организаторите и участниците в международния форум, които ще бъдат излъчени на церемонията по награждаването.

Подобни новини

Back to top button