ОбществоПолитика

Манолова: Имаме 33 антикризисни мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата за по-скъпия ток

Имаме план с 33 антикризисни мерки, които включват подкрепа за домакинствата за по-високите сметки за ток, вода, парно, природен газ и инфлацията. Още от сега трябва да е ясно, че държавата ще компенсира бизнеса и домакинствата за по-високите цени.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ днес.

Предлагаме отлагане плащането на сметките за ток за домакинствата с от 3 до 6 месец. Сред мерките е и до края на отоплителния сезон да не се прекъсва тока за неплатена сметка. Трябва да бъде ясно, че държавата ще подкрепи домакинствата при 80 % по-скъпо парно и 30 % по-скъпия ток. Цената на природния газ е с около четири пъти по-висока – от 24 лв. сега е 94 лв., заяви тя.

Държавата да компенсира бизнеса с разликата между прогнозната цена на КЕВР – 120 лв. на мегаватчас и реалната цена на тока на пазара, която през септември беше средно 240-250 лв. до края на отоплителния сезон. В момента цените на тока за фирмите в България са исторически най-високите. В Испания, Франция и Гърция повишаването на цената на тока е замразено, защото държавата поема увеличението, допълни Манолова и припомни, че от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са поискали оставката на енергийния министър, защото липсват действия от негова страна.

Тя подчерта, че в споразумението с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще поемат социалната част и подкрепата за домакинствата във функцията на парламентарен омбудсман.

Нашето присъствие в следващия парламент ще бъде гаранция, че ГЕРБ и ДПС няма да се върнат във властта. Статуквото се готви за реванш. Готви се реставрация на старото, на мафията и на корупцията. Няма да го допуснем, категорична бе Манолова.

Регионалният министър да разговаря с фирмите, които са извършвали дейности, но не им е платено, за да има яснота за заплатите на работниците. Има фирми, които са получили милиони левове авансово, но не са платили на работниците си, заяви тя относно протестите на пътностроителни фирми.

Подобни новини

Back to top button