COVID-19ЗдравеОбществоПлевен и страната

Министър Кацаров: Ще бъде направен анализ на смъртността при ковид инфекция по болници

„Броят на заразените се увеличава, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за ситуацията в страната, която се проведе днес следобед в Министерството на здравеопазването.

„Капацитетът за настаняване на болни не е изчерпан нито в София, нито в страната. Вероятно в петък ще обсъдим нашите идеи за допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19“, каза още Кацаров.

Според данните на здравното министерство, в болниците има свободни легла за пациенти с COVID инфекция – към момента са заети 5 646 от всички 7 268 разкритите COVID легла в страната. Заети са 71 процента от леглата в общите COVID отделения и 63 процента от леглата в интензивните отделения.

Ще бъде направен анализ на смъртността по болници, обяви министър Стойчо Кацаров и допълни: „Там, където има по-големи отклонения, където е повишена смъртността, искам от директорите да свикат медицинските съвети да направят анализ на протоколите и на начина, по който се лекуват болните, и ако преценят, че е необходима някаква корекция в поведението по отношение на лечението на COVID-19, да предприемат такива мерки“.

Дали ще бъдат предложени нови ограничителни мерки в национален мащаб ще бъде обявено в петък, каза още служебният министър на здравеопазването. 

Подобни новини

Back to top button