ИзбориОбществоПолитика

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от Мария Касимова-Моасе

Днес, 13 октомври 2021 г. (сряда), ВМРО внесе жалба до Върховния административен съд с настояване на осн. чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК, информират от пресцентъра на партията. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

Според ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Те цитират чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. 

За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

„Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България, добавят от партията на Каракачанов. – И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон“.

От ВМРО обръщат внимание и на чл. 94 от Конституцията: „Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент.“

Ето защо в жалбата до ВАС те обръщат внимание на следните обстоятелства:

Във връзка с всичко изложено дотук смятаме, че не са изпълнени условията за регистрация на г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент на Републиката и по-точно не е налице условието на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, а именно лицето да е живяло последните пет години в страната.

Решението на ЦИК за регистрация на кандидатпрезидентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби и то на върховния закон в страната„, настояват от ВМРО.

Подобни новини

Back to top button