COVID-19Плевен и страната

Експерти предлагат затягане на COVID мерките у нас

От Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще предложат в понделник затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19. Това съобщи пред БНР директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Ще се изисква сертификат за достъп до редица места.

 „Изискването за COVID сертификат е като филтър на входа, така че донякъде да се осигури протекция. В изискването на зелен сертификат има и нещо много важно – да се намали предаването на вируса, защото, ако могат всички да влизат, тези места ще станат като развъдник за коронавируса. Целта е да се ограничи събирането между хората, поне събиране между потенциални носители на вируса”, обясни проф. Христова.

Тя определи като много добро предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение да става чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR.

По думите на проф. Христова е много важен контролът върху спазването на противоепидемичните мерки. „Ще предложа всичко, което води до спазване на мерките. Вирусолози и имунолози ще предложим затягане на мерките”, подчерта тя.

По думите й ваксинацията дава възможност за социални контакти, защото макар и да се заразяват отново, ваксинираните прекарват заболяването много по-леко, отколкото протича инфекцията при неваксинираните.

„Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма – ваксинираните ще го изкарат като лека хрема. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много”, подчерта проф. Христова.

„Нямам отговор защо е толкова висока смъртността в България. Дали защото не се търси лекарска помощ или не се обявяват случаите, защото така от процента на потърсилите помощ се оказва много висок процентът починали. Вирусът ни научи колко отговорност трябва, когато си член на общество”, посочи проф. Христова.

По време на пандемия е добре всеки да си постави трета ваксинационна доза, смята проф. Христова.

Издаването на фалшивите ваксинационни сертификати експертът определи като „чудовищно престъпление”.

Подобни новини

Back to top button