COVID-19Водещи новиниПлевен и страната

Здравният министър: Принудени бяхме да вземем тези мерки

„Ако не спазваме мерките, ще има натиск върху болниците. Бяхме принудени да вземем тези мерки. Алтернативната възможност е почти пълното затваряне на почти всичко. Третата възможност е да не се предприеме нищо“. Това каза на брифинг, който тече в момента, здравният министър Стойчо Кацаров.

„Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса с решение на МС. Това е лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в нашата страна. В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на ЕС. Лекарите ще получат втора възможност да лекуват болни с коронавирус. По предварителна информация първите доставки може да ги очакваме до края на този на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим тази доставка, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число и за намаляване на смъртността“, допълни Кацаров.

„По отношение на мерките, които вчера обявихме и които трябва да влязат тази вечер, за да няма недоразумения, мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради и мероприятия не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочените в заповедта дейности, а и мероприятия. По отношение на някои от тях те дори са облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега“, допълни Кацаров, като изтъкна, че заведенията са били с ограничение за местата, а сега няма такова изискване, стига да се представя сертификат.

В магазините за хранителни стоки, банките и други институции, които са от първа необходимост, не се изисква сертификат, каза още министърът.

На финала на изявлението си той призова всички граждани „да се вземем в ръце, нека спазваме тези мерки, които са възможно най-добрата алтернатива“, защото ситуацията в болниците е тежка. Само така ще можем най-скоро да отменим мерките, каза Кацаров.

След обяд ще имаме окончателно решение дали от утре учениците от София-град ще преминат на онлайн обучение, обяви образователният министър проф. Николай Денков на брифинга.

Междувременно и от ГЕРБ, и от БСП поискаха оставката на Стойчо Кацаров.

Подобни новини

Back to top button