COVID-19Водещи новиниПлевен и страната

Важно: Бележка за поставена първа доза ще се приема вместо сертификат, до понеделник няма да се налагат глоби

До понеделник няма да се налагат глоби на обектите, в които има работещи без т.нар. „зелен сертификат“, беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. При проверките ще се издават само предписания. Вече наложените санкции ще бъдат отменени. Държавата ще осигури и безплатни антигенни тестове за всички засегнати. Те ще си взимат от Регионалните здравни инспекции.

Документът за поставена първа доза в рамките на месец ще може да се използва като заместител на т.нар. „зелен сертификат“ и с него е може да се влиза в заведения, молове, магазини, кина, театри и т.н., обявиха от здравното министерство. Аргументът е, че за издаване на документа е нужно техническо време.

Освен това, валидността на сертификата за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, Удължаването на срока ще стане вероятно още днес с нова заповед на здравния министър.

До понеделник от сайта на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен сертификат за преболедуване, установено и с антигенен тест, но направен в лицензирана лаборатория.

Много моля пациентите сами да си вадят сертификатите, защото личните лекари имат много работа, да се занимават и с това, каза пред БиТиВи д-р Виктория Чобанова, председател на сдружението на личните лекари в София област. Тя допълни, че джипитата могат да издадат сертификат само на хората, които са ваксинирани.

Проблемът засега е, че сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единният информационен портал не работят. През първия се вадят т.нар. „Зелени сертификати“, които от днес са задължителни за влизане в редица обекти на закрито, а вторият дава обобщени данни за заболеваемостта.Сривът на Националната здравно-информационна система бави и ваксинацията, защото данните за всяка поставена доза трябва да се въведат в нея. За да не спира процеса, данните на пациентите се записват на лист и по-късно ще бъдат въведени в системата.

Сривовете при Националната здравно-информационна система започнаха още вчера, заради бум на интереса. От „Информационно обслужване“ които поддържат сайта, съобщиха, че се теглят по над 1 000 сертификата в минута.

Подобни новини

Back to top button