ИсторияКултураНаукаОбразование

Интригуваща изложба „В зората на просветата“ представя РИМ – Плевен

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Регионален исторически музей (РИМ) – Плевен организира изложба „В ЗОРАТА НА ПРОСВЕТАТА“, посветена на 180 години от създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в град Плевен.

Изложбата включва:

Мобилна постерна изложба „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“ на НМО – Габрово, която проследява историята на образованието – от килийните през елино-българските училища в Свищов и Карлово до създаването на първото новобългарско училище в Габрово през 1835 г. по идея и със спомоществованието на Васил Априлов и Николай Палаузов. Заслуга имат Неофит Рилски и неговите ученици за откриването на нови взаимни, новобългарски училища в Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер по примера на габровското. Отделено е място и на девическото образование, свързано с имената на Анастасия Димитрова и Анастасия Тошева. По повелята на времето взаимните училища се издигат до класни. Появяват се и първите гимназии – Болград (1859 г.), Пловдив (1868 г.) и първата пълна (седмокласна) гимназия в Габрово (1872 г.). Илюстрирано е материалното изграждане на възрожденското училище с помощта на различни документи: волни помощи и разписки за дарени суми.

В изложбата „В ЗОРАТА НА ПРОСВЕТАТА“ специално място е отредено на създаването на Първото светско девическо училище от Анастасия Димитрова в Плевен. Във времена на чужд гнет, това събитие е с огромно значение за националното пробуждане и духовното израстване на българската жена и включването ѝ в обществено-политическия и културния живот на страната. Плевенското девическото училище разчупва съществуващите схващания за мястото и ролята на жената в обществото. Със своята дейност то доказва, че българката има потенциал и способности да участва активно в обществения живот на местно и национално ниво. Анастасия Димитрова посвещава целия си живот в просвещаването и подготовката на много момичета за учителки по българските земи. Те поемат по нейните стъпки и продължават святото ѝ дело, откривайки девически училища в родните си градове.

Чрез оригинални снимки и документи от фонда на РИМ – Плевен на известни плевенски учителки – Елисавета поп Николова, Евламбия Д. Добрева, Елена Анастасова Попхинова, Хицка Драсова и Върба Цонева – наследнички на Анастасия Димитрова, Мита Банкова и Рахила Душанова, се проследява развитието на девическото образование в Плевен. Могат да се видят: контракти за назначаване на учителки, свидетелства за завършена степен на образование в Плевенското девическо училище, документи, свързани с въвеждането на взаимоучителната метода, учебни пособия –тетрадки, дъски за писане, сюнгери, дивити и мастилници, калеми и перодръжки, ръкоделия на ученички и др.

Включени са и множество учебници от XIX в. по различни предмети.

Акцент на изложбата е възстановка на възрожденско училище от 1874-1879 г., предоставена от Кметство Вълчитрън. Учебното дело в селото датира още от 1847 г., когато обучението се водило по килийната система от учителя Трифон Копчев от с. Пелишат в частна къща, а след това в местен дюкян. В периода 1874-1879 г. то се е помещавало в селския параклис, представляващ малка постройка от две килии, където учебните занятия са провеждани по взаимоучителната метода от ловешкия учител Пано Митев. Учебни часове се водят там до 1880 г., когато е построена нова сграда за училище. През 2019 г. местното  управление възобновява малката постройка, като я превръща отново във възрожденско училище, което може да бъде разгледано от посетители. Тя се намира непосредствено до църквата „Св. св. Константин и Елена“, построена през 1889 г.

Изложбата ще бъде представена на 1 ноември 2021 г. от 17.00 часа в Първо изложбено фоайе на РИМ – Плевен и може да бъде разгледана от посетители до 10.01.2022 г.

Подобни новини

Back to top button