ИсторияОбщество

Историческа възстановка край Гривица представи моменти от сраженията отпреди 146 години

Историческа възстановка представи моменти от сраженията за Плевен при село Гривица по време на Руско-турската освободителна война (1877 -1878 г). Тя бе показана в мемориален парк музей „Гривица“ от клуб за автентични исторически възстановки, създаден по проекта „Маршрут на паметта“, в който Плевен си партнира с румънската община Турну Мъгуреле. Проявата в неделния ден уважи с присъствието си и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

„Историята трябва да се пази и да се знае, защото народ без минало няма бъдеще. Всяка възможност, при която можем да обогатим историческите си познания – било то чрез книга, филм или присъствие на подобно събитие, е полезна и добра“, отбеляза д-р Христов и припомни смелостта на хилядите, дали живота си за свободата на Родината.

Възстановката започна с панихида в памет на загиналите за Свободата на Плевен и България воини. Над 100 участници във възстановката, предимно членове на Национално дружество „Традиция“, влязоха в ролите на румънски, руски и турски воини, както и на българско население, помагало на освободителните войски по време на тежките битки. 

Зрителите се потопиха в атмосферата на епохата и чрез изградения лазарет, където българи лекуваха ранени в сраженията войници. Те станаха „свидетели“ на посрещането в щаба на руския император Александър Втори и на румънския крал Карол Първи, а след това проследиха драматичните сражения. 

Проектът „Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за мемориален парк „Гривица“ и крепост „Турну“ е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V – A Румъния – България 2014-2020 г.“. Основната му цел е да се подобри използването на историческото и културното наследство на Плевен и Турну Мъгуреле. В рамките на проекта са възстановени и подобрени чрез инвестиции в туристическа инфраструктура мемориален парк „Гривица“ и крепост „Турну“. Общият бюджет на проекта е 1 483 905,79 евро, от които за Община Плевен – 999 089,39 евро, а за Турну Мъгуреле – 484 816,40 евро.

Предстои организирането на военен исторически панаир „Пътят на военната памет“ и постоянна изложба „Военна история в образи – редут „Гривица“ и Крепост „Турну“ в Турну Мъгуреле.

Подобни новини

Back to top button