COVID-19Водещи новиниОбществоПлевен и странатаПолитикаПраво

Министър Кацаров даде Бойко Борисов на прокуратурата за изказването му за „негодни“ ваксини

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов относно ваксините срещу COVID-19.

Лидерът на ГЕРБ направи изказването на 24 октомври. То гласи: „Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – „Пфайзер“  – до 30 септември им е срокът на годност“.

В сигнала до прокурор Илияна Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И представляват деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност. „В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност“, заявява Кацаров.

Изказване в подобен дух Борисов направи и вчера. Въпреки че гражданско сдружение БОЕЦ подаде сигнал за всяване на паника срещу Борисов още в предишните дни, прокуратурата така и не бе отговорила образувала ли е досъдебно производство или проверка.

От вестник „Сега“ са задали вчера въпроси на пресаташето на Софийската районна прокуратура, която би трябвало да е компетентна. Отговор не последва. Говорителят на главния прокурор, Сийка Милева също не вдигнала телефона си както вчера, така и днес

Така държавното обвинение отново демонстрира двоен стандарт, тъй като за същото престъпление преди година бяха привлечени към наказателна отговорност здравни експерти, политици и обикновени граждани, дръзнали да изразят мнение за пандемията и критика към бившата власт. Емблематичен случай за това е казусът на шефката на фармацевтичния съюз Асена Сербезова.

По темата се включи и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. На фейсбук страницата на здравното министерство той заяви, че всички ваксини, които се поставят у нас, са в срок на годност, който е одобрен спрямо разрешението за употреба на съответния продукт. „Ваксините с изтекъл срок на годност вече са бракувани, предстои в следващите месеци да бъдат унищожени. Хората не трябва да имат притеснение. До момента са доставени близо 7 млн. дози от четирите разрешени за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19. От еднодозовата ваксина на Janssen има доставени над 600 000 дози. В четвъртък очакваме доставка от 170 000 дози, на 4 ноември – допълнително 182 000“, заяви Кирилов. И добави: „От ваксината на Pfizer/BioNTech има над 2 млн. дози. Кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech е актуализирана, така че поставянето на бустерна доза е в съответствие с официалната продуктова информация. До края на седмицата очакваме и за ваксината на Moderna това да се случи“.

Подобни новини

Back to top button