КултураНаукаОбразование

Премиера на книгата „Българските азбуки“ по повод празника на Медицинския и 1 ноември

По инициатива на Регионалния академичен център – Плевен и в сътрудничество с Българската академия на науките и Медицински университет – Плевен, в навечерието на 47-та годишнина от основаването на висшето училище и Деня на народните будители, на 29 октомври, от 11:30 ч. ще се състои премиерата на книгата „Българските азбуки“. Представянето ще се проведе в хибриден формат при спазване на всички противоепидемични мерки, като присъстващите е необходимо да притежават Европейския цифров COVID сертификат.

Събитието ознаменува излизането от печат на най-новото издание на авторски колектив от учени и изследователи от БАН и СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководител на екипа е чл.-кор. проф. Васил Николов. Редактори на изданието са Ваня Мичева и Славия Бърлиева. В предговора към изданието чл.-кор. проф. Васил Николов отбелязва, че то съдържа статии, в които са отразени най-новите постижения на модерната палеославистика и които се отличават с ясна логична мисъл, терминологична прецизност и достъпност за всички, които се интересуват от българските азбуки. Проф. Николов подчертава, че целта на книгата е да защити истината за произхода и разпространението на двете азбуки – на днешната българска азбука – кирилицата, както и за първата българска азбука – глаголицата.

Гост-лектор ще бъде доц. Ваня Мичева от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ към БАН. Тя ще запознае участниците в конференцията и външните посетители с изследванията на едно от най-големите постижения на западната цивилизация, към която авторите включват и Балканския полуостров – кирилицата. Тя е третата азбука в съвременна Европа, призната за официална от 2007 г.

Това ще бъде първата среща на книгата с читателската публика. Събитието е част от културния афиш на университета и на град Плевен по повод на Деня на будителите. Целта на представянето е историческата истина да достигне до по-широки обществени кръгове.

Събитието ще се излъчва пряко от зала „АМБРОАЗ ПАРЕ“, като за целта ще се използват възможностите на Телекомуникационния ендоскопски център и платформата за Дистанционно и електронно обучение на МУ-Плевен, за да се осъществи телемост с Института за български език към БАН. Модератор ще бъде доц. Теодора Вълова, Координатор на Регионалния академичен център – Плевен.

Подобни новини

Back to top button