БизнесСтранатаТранспортУслуги

65 машини почистват републиканските пътища в районите със снежна покривка

65 машини почистват пътните настилки в районите с натрупана снежна покривка в Източна България, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград и Шумен.

За снегопочистване е ограничено движението по път I-9 Обзор – Слънчев бряг през Приморски проход и по път III-906 Дюлино – Гюльовца през Дюлински проход. Ограничен е тежкотоварният трафик над 12 тона през „Троянски“ проход.

В област Варна са затворени пътища за снегопочистване път II-29 Варна – Добрич, път II-27 Търница – Бдинци, III-207 Ветрино – Векилски, III-2072 Добротич – Вълчи Дол, III-2702 Добрич – Суворово,  III-2901 Аксаковска панорама – Ветрино, път III-902 Кичево – Албена, III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. В Община Вълчи дол е обявено бедствено положение.

В област Добрич затворени пътища за снегопочистване са път II-27 Добрич – Балчик, път II-29 Добрич – Генерал Тошево. За МПС над 12 т е ограничено движението по път II-71 Добрич – Силистра, път III-207 – Тервел – Кочмар и път III-7106 Карапелит – Кочмар.

В област Бургас затворени за снегопочистване са път I-9 Обзор – Слънчев бряг през Приморски проход, път III-6009 Миролюбово – Каблешково и път III-906 Бургас – Горица.

В област Шумен временно е ограничено движението по път I-7 Панайот Волово – Браничево поради снегопочистване.

В област Разград движението по път II-23 Русе – Дулово от разклона за Свещари до Завет е затворен за всички автомобили поради почистване от снеговалежи.

Утре – 20 ноември, по разпореждане на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде извършен анализ на предприетите мерки и наличната техника. При констатиране на нередности ще бъдат наложени санкции на пътноподдържащите фирми.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Подобни новини

Back to top button