PR и реклама - НПООбразование

ПГРТО – Плевен приключи проект по „Еразъм+“, изпълнен с кулинарни предизвикателства

Приключиха дейностите на екипите от ПГРТО – Плевен по реализирането на проект „Кулинарното предизвикателство на Италия – традиции, креативност и иновации“, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение“.

Мобилностите по проекта се проведоха в град Римини, Италия. В първата мобилност участваха четирима учители от гимназията ни. Те се запознаха с образователната система на Италия, с ролята на бизнеса при структуриране на учебните планове и програми и осъществиха 4 професионални визити в рамките на една седмица, от 20 до 26 юни 2021 г.:

Втората мобилност беше осъществена от 20 юни до 3 юли 2021 г. от 16 ученици и двама придружаващи учители. Учениците, изучаващи професиите Ресторантьор и Готвач в ПГРТО, положиха двуседмична практика във фирми от ресторантьорския бизнес в Римини и Ричоне. Стажантите демонстрираха добри професионални умения, изключителен интерес към новостите, които им предостави навлизането в чуждата кулинарна култура, и чудесна работа в екип.

Като част от дейностите по мобилността беше и осъществената културна програма: посещение на Република Сан Марино, на тематичния парк Italia in miniatura и обиколка на историческите забележителности на Римини.

Трудно е да опиша с думи нашето Еразъм+ преживяване – пълно с толкова много емоции, познанства, възможности за посещения на  интересни и красиви места в  Римини“ – сподели Милена Гуркова, координатор на проекта. „Sistema Turismo като наш партньор в Италия се беше погрижила за пълноценния ни престой. Тюторите от приемащата организация показаха изключителен професионализъм чрез перфектната организация, както по време на обучението, така и в 24-часовата подкрепа. Всичко това се превърна в едно незабравимо преживяване, което със сигурност остави невероятни спомени, едни прекрасни запознанства и е добра основа за бъдещо сътрудничество.“

На 12 октомври 2021 г.  от 15.30 часа  в Зала „Орион” на гимназията се проведе  интердисциплинарен урок за споделяне на добри кулинарни практики, организиран по проект „Кулинарното предизвикателство на Италия – традиции, креативност и иновации“. Учениците споделиха със своите гости – ученици, учители и служители от гимназията – своето Еразъм+ преживяване и демонстрираха част от знанията и уменията, които придобиха по време на мобилността.

Кулинарното пътешествие из Италия започна с представянето на готвачите Любомир Ангелов, Недялко Богданов, Трифон Атанасов и Петьо Виолинов, които демонстрираха приготвянето на три традиционни ястия от област Емилия-Романя, оформящи тристепенно меню в традиционен италиански ресторант с иновативни елементи: Картофена салата с рукола и аншоа, Паста с орехов сос и десерт Сформато с Пармиджано и карамелизирани круши.

Приготвянето на три класически италиански коктейла демонстрираха младите бармани Камелия Александрова от 10.клас, Ана-Мария Александрова и Христо Асенов от 12.клас от специалностите „Кетъринг“  и „Производство на кулинарни изделия и напитки“.  Камелия приготви коктейл Белини. Христо представи любимия коктейл на италианците Аперол шприц, а Ана-Мария  предложи рецепта за приготвянето на коктейл с Limoncello и мента. Превод и коментар на английски език направиха Летисия Михайлова и Елизабет Драгова, 12. клас, професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“. Зрителите бяха впечатлени от  шоуто на младите бармани и бурно ги аплодираха.

Рецептите за тези и много други ястия и напитки от кухнята на област Емилия-Романя могат да бъдат открити в нашия Кулинарен атлас, който  получиха като подарък всички присъстващи.

Те бяха поздравени от директора на училището госпожа Невена Арабаджиева, която благодари на участниците в мобилността, на организаторите на  събитието и на партньорите ни от ПГЕХГ „Асен Златаров“ за успешната екипна работа. Пожела им нови проекти, нови реализации, здраве и щастие.

Беше интересно, цветно и много вкусно!

С това завършиха всички планирани дейности по проекта на ПГРТО – Плевен  „Кулинарното предизвикателство на Италия – традиции, креативност и иновации“, финансиран по Програма „Еразъм+” на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение. Докосването до друга култура, общуването с италиански експерти и местни хора ни кара да се чувстваме част от Европа. Опитът, натрупан в Италия, разшири нашия мироглед и ни дава самочувствие и
мотивация за усъвършенстване и повишаване на квалификацията ни, за работа за постигане на европейско ниво на образованието и обучението  в професионалната ни гимназия.

Подобни новини

Back to top button