COVID-19Водещи новиниПлевен и страната

Защо Делта вариантът повишава заболеваемостта

Одобрените от Световната здравна организация ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с Делта варианта на SARS-CoV-2, напомня информация от фейсбук страницата на МЗ.

Делта вариантът е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2. Затова възрастните хора, хората с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки за спазване на дистанция, носене на предпазна маска и т.н., са по-податливи на заразяване. При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването. Боледуват всички – и децата! При варианта Делта се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемостта във възрастовата група до 19 години.

Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора.

Какво можете да направите, за да предпазите себе си и близките си?

– Избягвайте места с концентрация на много хора и спазвайте физическа дистанция от 1,5 м;

– Носете маска, когато сте на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно;

– Проветрявайте добре помещенията както в дома и на работното място;

– Мийте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа;

– Ваксинирайте се! Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефективни!

Подобни новини

Back to top button