COVID-19Водещи новиниОбразованиеПлевен и страната

От СБУ искат учениците да влизат в час с тест, направен от родител

„Тестването на децата е решение, но трябва да се прави от родителите, а не от учителите в училище, както иска сега някой да ни вмени това задължение. Родителите да идват с направения тест в училище, ако ние ги правим трябва да загубим един учебен час“, заяви пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Такева каза още, че се водят разговори учителите да получават допълнително заплащане на първа линия като лекарите.

Такева добави, че има решение на отрасловия съвет между 8 и 10 ноември в училище да се върнат децата от 1-ви до 4-ти клас дори в областите с по-висока заболеваемост от над 750 на 100 хил. души за двуседмичен период, в които понастоящем всички ученици учат онлайн.

В събота (30 октомври) в Министерството на здравеопазването бяха отворени 28 оферти за доставка на щадящи тестове за учениците. Поръчката бе обявена във вторник (26 октомври). Тестовете са предназначени за учениците от 1 до 4 клас. Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 хил. броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

Подобни новини

Back to top button