ОбществоСтраната

Тази година акция „Зима“ ще протече в три етапа, с по 10 дни всеки

През първата десетдневка фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към водачите на моторни превозни средства

От 1 ноември 2021 година започва традиционната акция „Зима“, съобщават от МВР. Акцията е огласена от представители на партниращите си организации – Съюза на българските автомобилисти, „Пътна полиция“ в ГДНП – МВР, Българския червен кръст и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
Целта на акцията е да бъдат сведени до минимум пътнотранспортните произшествия, посочва председателят на СБА инж. Емил Панчев. Той призовава водачите да подготвят автомобилите си за управление при зимни условия и да шофират отговорно.
Акцията ще протече в 3 етапа, като всеки един от тях ще е с продължителност по 10 дни. През първата десетдневка фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди, през втората акцентът ще е насочен към пешеходците, а през третата – към водачите на моторни превозни средства.
Освен на автомобилите си, е важно хората да обърнат внимание и на аптечката в него, както и да си припомнят основните правила по оказване на първа медицинска помощ на пострадал, припомнят от Български червен кръст. От ДАБДП обръщат внимание на безопасното поведение на водачите на пътя и ги призова да се движат със съобразена с пътните условия скорост.
Акцията се провежда в продължение на 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР – ГДНП, отдел „Пътна полиция“, и Българския червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
И тази година в първата десетдневка на ноември ще има засилени проверки на велосипедисти и водачи на ППС с животинска тяга. През втората ще се обърне внимание на пешеходците, които през зимния период са особено уязвими. Освен да пресичат само на определените за това места, които в повечето случаи са и осветени, апелът към тях е в тъмната част на денонощието да носят по-светли дрехи или такива със светлоотразителни елементи. Никога да не забравят, че техните зрителни възприятия не са същите като на водачите на МПС, които възприемат случващото се зад стъклата на своите автомобили. В третата десетдневка ще се засилят проверките на водачите на МПС и ще се следи автомобилите да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм, изправност на осветителната и стъклопочистващата системи.
За времето от 1 януари до 30 септември тази година в страната са настъпили 4 471 тежки ПТП. За този период в област Плевен са регистрирани 172 тежки пътно-транспортни произшествия, с 13 загинали и 209 ранени. В сравнение със същия период на 2020 година /от 1 януари до 30 септември/ в областта на станали с 22 повече тежки катастрофи, загиналите са с трима повече, а ранените са повече с 25.

Подобни новини

Back to top button