COVID-19Водещи новиниПлевен и страната

„Ваксинирайте се!“ зоват здравният министър и експерти

Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас е критична и е нужно общо действие. Безспорно преживяваме най-тежката от предишните COVID вълни, делта вариантът е по-заразен, оказа се и по-смъртоносен. Здравната система се справя добре до този момент, но следващите две седмици ще бъдат критични.

Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров тази сутрин, на брифинг заедно с представители на съсловните организации в сектора. Всички заедно символично хванаха ръцете си, за да покажат единство в общото си послание – за национална мобилизация и ваксинация.

Здравният министър се обърна към всички, работещи в сектора на здравеопазването, казвайки, че се гордее с работата им.

„Това не е само здравна криза, това е национално бедствие, здравната система не може да се справи без участието на гражданите. Можем да излезем заедно от кризата – спазвайте мерките, стойте на дистанция, носете маски, не излизайте, ваксинирайте се. Ваксинацията е това, което трайно ще ни извади от това бедствие“, заяви Кацаров. Ваксините са безопасни, няма как да се справим един по един, а само ако осъзнаем заплахата, пред която сме изправени, каза здравният министър в призива си.

Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление това е малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, каза председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Отправяме призив към българския народ да се пазим, каза Василева.

Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, посочи, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани. Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят „на входа на инфекцията“. Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза той.

От Българския фармацевтичен съюз заявиха, че са предложили фармацевтите да преминат през обучение и да се включат във ваксинационната кампания. От Български лекарски съюз допълниха, че едва около 3% от населението не вярва в ефективността на ваксините и разпространява невярна информация за ваксините. Числата са категорични и ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, заяви Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Подобни новини

Back to top button