ОбразованиеСветски новини

ОУ „Максим Горки” получи дар – картина на Цар Симеон Велики

По повод 60 годишнината на ОУ „Максим Горки” и Деня на народните будители кметът на Община Левски, Любка Александрова, подари на училището внушителна картина на Цар Симеон Велики, информират от общинската администрация.
С бурни аплодисменти ученици и учители получиха подаръка, дело на художника Иво Панов, зареден с духа и величието на една епоха. Картината е копие на шедьовъра на художника Димитър Гюдженов.
„Всяко едно от нашите училища, всяко българско училище, трябва да има картина на Цар Симеон Велики, защото тази личност, този човек в българската история е истинската еманация на българския дух – и като държавник, и като книжовник, и като човек, който в живота си дълбоко е осъзнал как духът на един човек и един народ е възможността да има държава … Българският дух трябва да бъде в душата и сърцето на всеки български ученик в лицето на най-великия български държавник…” каза при връчването Любка Александрова. Тя честити 60 годишния юбилей на училището и празника на народните будители и пожела „Цар Симеон Велики е дал старт на духовното израстване на българския народ и нека тази изключителна българска личност да остане в сърцата и душите ви“. Портрет на Цар Симеон Велики притежава и СУ „Крум Попов”, подарък по повод юбилейна годишнина.
Директорът на ОУ „Максим Горки” Даниела Георгиева откри тържеството с огромна благодарност към кмета на община Левски и към автора на портрета, художника Иво Панов.

Подобни новини

Back to top button